З бататом і журавлиною
Батат (солодка картопля) – дуже корисний овоч. Він багатий вітамінами А, Е і К і групи В, які сприяють зміцненню судин і нормалізують кров’яний тиск. Тому він в доповненні з журавлиною зробить новорічний стіл у 2021 році не тільки смачним, але і корисним.
Інгредієнти:
- 3 шт. великого батату (приблизно 1 кг);
- 1 велика червона цибулина;
- оливкова олія (Extra Virgin);
- сіль і перець (краще використовувати мелений);
- 50 г сушеної журавлини;
- 100 р сиру фета;
- невеликий пучок порізаної петрушки.
Для заправки:
- 3 ст. л. яблучного оцту;
- 1 ст. л. діжонської (французької) гірчиці;
- 1 ст. л. меду:
- ½ Ч. л. меленого кмину;
- ¼ Ч. л. меленої паприки;
- 3 ст. л. оливкова олія Extra Virgin.
Включити духовку. Батат очистити від шкірки і нарізати кубиками, а цибулю – півкільцями. Помістити овочі у велику миску і перемішати з маслом, сіллю і перцем. Розмістити батат і цибулю на деко, вкритому пергаментом, в один шар. Запікати в духовці при температурі 200 С близько 10-15 хвилин до готовності (батат стане м’яким). Перекласти в скляний посуд і дати охолонути.
Поки овочі остигають, зробити заправку. У невеликій керамічній мисці або чашці змішати оцет, гірчицю, мед і спеції. Все добре перемішати віночком і поступово влити олію. Дати настоятися кілька хвилин (5-7), щоб спеції розкрилися.
Овочі перемішати з журавлиною, кубиками фети і петрушкою, і полити заправкою. Страву можна подавати теплим або кімнатної температури.
Із запеченої буряка з козячим сиром
Це ідеальний салат до Нового року 2021. Він володіє вишуканим смаком, дуже корисний і красивий. До його складу входить рукола, яка надає пікантний гоструватий смак. Але якщо вона не припадає до смаку домочадцям або гостям, її можна замінити на шпинат або листя латуку або айсберга.
Інгредієнти:
- 3 буряка невеликого розміру;
- пучок рукколи (або іншої зелені);
- 1 авокадо;
- 120 г козячого сиру;
- 50 г смажених волоських горіхів.
Для заправки:
- 2 ст. л. бальзамічного оцту;
- 2 ч. л. діжонської (французької) гірчиці;
- 1 ст. л. меду:
- ½ Ч. л. меленого чорного перцю;
- сіль за смаком;
- 4 ст. л. оливкова олія Extra Virgin.
Розігріти духовку до 200 С. Буряк добре промити, обсушити паперовим рушником, і загорнути у фольгу. Розмістити на деко. Запікати до готовності приблизно годину. Буряк повинна стати м’якою і легко проколюватися виделкою. Дістати з духовки, розгорнути з фольги і дати добре охолонути. Тільки після цього очистити. Нарізати часточками.
Поки буряк остигає, можна зробити заправку. Змішати в керамічній мисці масло, оцет, мед і гірчицю. Додати сіль і перець.
Авокадо очистити від шкірки, вийняти кісточку, розрізати на тонкі слайсы. Помістити у велику миску, куди додати буряк, розкришений козячий сир, волоські горіхи, подрібнені на невеликі шматочки. Додати заправку, сіль (якщо потрібно), добре перемішати.
Теплий салат з цвітної капусти
Смачний салат з цвітної капусти до новорічного свята 2021 року буде корисний і дорослим, і дітям.
Інгредієнти:
- 1 середня головка цвітної капусти;
- олія (Extra Virgin);
- 1 червона цибулина;
- 3 ст. л. виноградного оцту;
- 1,5 ст. л. меду;
- 50 г дрібний родзинок;
- невеликий пучок кропу;
- 50 г шпинату;
- 40 г підсмаженого мигдалю.
Сиру цвітну капусту розібрати на невеликі суцвіття. Добре розігріти сковороду з високими стінками (можна використовувати вок) і додати оливкове масло. Покласти капусту і добре обсмажити з одного боку. Додати цибулю, тонко нарізаний півкільцями. Посолити. Обсмажувати ще 15 хвилин, періодично помішуючи. Довести до готовності. Готова капуста повинна бути помірно м’якою і добре проколюватися. Але не варто тримати її на вогні занадто довго, так як стане дуже м’якою і втратить свою щільність.
Приготувати заправку: змішати виноградний оцет, мед, родзинки і кріп. Можна додати спеції за смаком (наприклад, м’яту, базилік або орегано). Нарізати слайсами мигдаль і дрібно порвати шпинат. Змішати всі інгредієнти і подавати до столу теплим.
Шпинат необхідно добре промивати, оскільки в ньому може бути пісок.
З смаженої моркви і квасолі з сиром фета
Таке блюдо дуже сподобається Бику і стане відмінним доповненням новорічного столу в 2021 році.
Інгредієнти:
- 2 великі солодкі моркви;
- гілочка чебрецю;
- оливкова олія (Extra Virgin);
- 170 г стручкової квасолі (можна використовувати заморожену);
- 400 г консервованої білої квасолі;
- 1 червона цибулина;
- 200 г фети;
- невеликий пучок м’яти.
Морква добре промити і почистити. Її можна приготувати кількома способами:
У будь-якому випадку, до моркви на гриль-сковорідку, ґрати або в звичайну сковорідку покласти гілочку чебрецю, яка передасть овочу свій неповторний аромат.
Тонкі півкільця цибулі також обсмажити на сковороді. Стручкову квасолю проварити в киплячій воді приблизно 2 хвилини, поки вона не стане м’якою. Консервовану квасолю висипати в друшляк і трохи промити від розсолу. Сир фета розрізати на кубики з ребром в 1 див. Акуратно змішати всі складники страви з порваними шматочками м’яти, полити оливковою олією і трохи посолити. Слід враховувати, що фета і консервована квасоля вже містять у собі сіль.
З пшеничної крупи та бобів з соусом песто
Вишуканий салат для новорічного столу 2021 року запам’ятається своїм незвичайним смаком. На перший погляд він може здатися дуже незвичним, але цілком зможе зайняти ряди повсякденних і традиційних святкових страв.
Інгредієнти:
- 1 невелика головка брокколі;
- 200 г стручкової квасолі (можна використовувати заморожену);
- 250 г готової крупи фрік (або замінити її булгуром);
- 1 червона цибулина;
- 100 г соусу песто (можна використовувати готовий або зробити його самостійно);
- 400 г консервованої білої квасолі;
- 2 ст. л. виноградного оцту;
- 2 ст. л. оливкова олія Extra virgin;
- 50 г шпинату.
Свіжу капусту брокколі розділити на невеликі суцвіття. Для приготування можна використовувати заморожені овочі. Помістити в киплячу підсолену воду на 5 хвилин. Брокколі повинна стати м’якою, але важливо її не переварити, інакше вона розкисне і втратить свій яскравий зелений колір. Також трохи приварити стручкову квасолю, щоб вона стала м’якою, але залишилася трохи хрусткою. Овочі викласти в друшляк, дати їм стекти і охолонути.
У цей час можна зробити соус песто. Для цього необхідно взяти великий пучок зеленого базиліка, 3-4 зубчики часнику і оливкове масло. Все перемолоти в блендері до однорідної маси. Щоб отримати оригінальний соус, у нього додають кедрові горішки.
Для даного рецепту передбачено використання пшеничної крупи фріке. Однак, її не завжди можна зустріти на полицях у магазинах, тому можна її замінити відвареною булгуром. Крупу змішують з червоним цибулею, попередньо порізаним на дрібні кубики і замоченому в оцті (оцет не зливати, а додати до крупі). До фрік додають остиглі овочі (броколі і зелену квасолю), консервовану білу квасолю (розсіл необхідно вилити), оливкова олія, соус песто і порваний великими шматками шпинат.
Яблучний салат з карамелізованими волоськими горіхами
Цей салат має всі шанси стати хітом святкового застілля. У ньому поєдналися солодкість карамелі, кислота яблучного оцту і пікантність французької гірчиці. Він збуджує смакові рецептори і вражає незвичайним поєднанням продуктів.
Інгредієнти:
- 100 г коричневого цукру;
- ¼ Ч. л. кориці;
- ¼ Солі;
- 3 ст. л. води;
- 100 г волоських горіхів;
- 200 г салатна суміш;
- 2 середніх яблука;
- 80 р сиру з цвіллю;
- 50 г сушеної журавлини.
Для заправки:
- 2 ст. л. яблучного оцту;
- 1 цибулина шалот;
- ½ Ст. л. діжонської гірчиці;
- 2 ст. л. оливкової олії Extra virgin.
Щоб карамелізувати горіхи, необхідно розігріти сковороду на середньому вогні і змішати в ній коричневий цукор, корицю, сіль і влити воду. Потім додати горіхи і перемішати так, щоб карамель повністю покрила.. Тримати на повільному вогні 3-5 хвилин, постійно помішуючи (маса повинна загуснути). Зняти з вогню і дати охолонути.
Зробити заправку: у скляну миску додати яблучний оцет, дрібно рубаний цибулю, гірчицю і масло.
У великій посуді перемішати салатний мікс (попередньо добре вимитий і просушений на паперовому або бавовняний рушник), слайсы яблук, остиглі горіхи, кришений сир з цвіллю і сушену журавлину. Полити заправкою. Сіль можна додати за бажанням.
З печінкою і волоськими горіхами
Салати з м’яса і субпродуктів також допускаються до новорічного столу в 2021 році. Проте, слід утриматися від використання яловичини, телятини, яловичого мови та інших подібних продуктів. Це може не сподобатися покровителю року.
Інгредієнти:
- 400 г свинячої печінки;
- 500 мл молока;
- 200 г моркви;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 2-3 зубчики часнику;
- сіль і чорний перець;
- 100 г волоських горіхів;
- майонез для заправки (можна зробити самостійно);
- оливкова олія для смаження;
- невеликий пучок петрушки.
Свинячу печінку необхідно промити в холодній воді, прибрати видимі плівки та інші недоліки. Покласти в миску або каструлю і залити молоком на 30 хв. «Молочна ванна» зробить печінка ніжніше і прибере гіркоту. Після цього печінка відварюють у підсоленій воді 30-40 хвилин до готовності. Охолоджують і нарізають великими брусочками.
Цибулю ріжуть півкільцями, часник – дрібними кубиками, а моркву – півколами або натирають на тертку. Краще всього використовувати тертці для корейської моркви. У цьому випадку вдається отримати гарні тонкі слайсы. Овочі обсмажують на рослинному маслі. Горіхи підсмажують окремо на сухій сковорідці. Після чого рубають на невеликі шматочки.
У мисці з’єднують печінка, остиглі цибулю і моркву, і горіхи. Заправляють магазинним або домашнім майонезом, або додають мелкорубленную петрушку. Солять і перчать за смаком.
Новорічні салати з простих продуктів: відео